Niedawno przytoczyłem dane dotyczące stężenia kinazy kreatynowej i mioglobiny. Stężenia obu związków mogą służyć jako markery uszkodzeń mięśni spowodowanych np. treningiem siłowym. Zwiększenie stężenia mioglobiny we krwi nazywamy mioglobinemią, a wydalanie mioglobiny z moczem mioglobinurią. Mioglobinuria może uszkodzić nerki. Masywne uszkodzenie [...]
Boldenone jest jednym z najpopularniejszych środków stosowanym w podnoszeniu ciężarów, trójboju, kulturystyce czy MMA. Może przynieść rozmaite negatywne skutki uboczne dla układu sercowo-naczyniowego (ryzyko zakrzepowo-zatorowe, nadciśnienie, działanie prozapalne), endokrynnego (supresja HPTA) czy skóry (rozmaite zmiany). Czy witamina C może [...]
W poprzednich w moich opracowaniach kilkukrotnie wspominałem, iż potencjał w leczeniu cukrzycy typu II posiadają diety ketogeniczne (skrajnie niskowęglowodanowe), a także system intermittent fasting (IF). Ściśle rzecz ujmując, nie jest to narzucony rodzaj diety, bo w ramy IF można wpasować dowolny schemat żywieniowy np. lowcarb (<150 g [...]
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
[...] białkiem serwatkowym może zmniejszać stan zapalny i wpływać na proces miażdżycowy m.in. przez wpływ na transporter HDL. Ponadto zmniejsza stłuszczenie wątroby. Czekamy na wyniki badań u ludzi, niemniej pojawił się kolejny argument, aby regularnie stosować WPC. Referencje: 1. Magdalena Bamburowicz-Klimkowska, Urszula Bogucka, Mirosław M. [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
[...] stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi. Wyniki tego badania sugerują, że: spożycie BCAA, zmniejsza trudność postrzeganego wysiłku [...]
[...] Buendia ujawnił swoją obecną wagę, która wynosi 87 kg. W ciągu ostatnich pięciu tygodni schudł 5 kg, a jego docelowa waga to 100 kg. Na YouTube omówił też wyniki badań krwi, z których wynika, że na nieznacznie podwyższony cholesterol i enzymy wątrobowe. Zamierza wspierać wątrobę przyjmując suplementy diety. Po przegranej w 2018 [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
[...] z pewnością liczysz na poprawę zdrowia i zgrabną sylwetkę. Okazuje się, że lepsze efekty uzyskasz jeśli będzie to robić na pusty żołądek. Australijscy dietetycy opublikowali wyniki swoich badań w artykule w Nutries. Odkryli, że organizm nie wchłania EGCG (głównej bioaktywnej substancji w zielonej herbacie) w połączeniu z żywnością. Szczegóły [...]
Melatonina jest hormonem, który w suplementacji stosowany jest do walki z bezsennością i innymi zaburzeniami, które wpływają na jakość snu. Znajduje ona swoje zastosowanie u osób w wieku starszym, jak i u osób młodych, które mają problemy ze snem ze względu np. na stres czy zmianę stref czasowych podczas podróży. Co warto zapamiętać? Melatonina [...]
[...] w organizmie. Syntezowany jest przez wątrobę i jest jednym z pierwszych sygnałów świadczących o tym, że dochodzi do pewnych zjawisk patofizjologicznych. Jego podwyższone wyniki mogą być skutkiem m.in. stanu zapalnego w obrębie naczyń krwionośnych, co bezpośrednio związane jest z zaburzeniami krążenia. Kiedy stany te utrzymują się dłużej, a [...]
Powszechnie uważa się soki owocowe za zdrowe, jednak warto pamiętać, iż są one pożyteczne tylko w ściśle określonej ilości lub gdy są podawane bezpośrednio po wyczerpującym treningu, gdy nie zaszkodzą glikemii oraz produkcji insuliny. Większość soków owocowych zawiera fruktozę i glukozę, w rozmaitych proporcjach. Soki a zdrowie Nie ma znaczenia [...]
Arginina jest jednym z ciekawszych aminokwasów wchodzącym w skład popularnej kreatyny (obok glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, [...]
Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w biochemicznym procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Zalecana dzienna ilość (RDA) dla osoby dorosłej wynosi 800–1200 mg. Wapń - waga i metabolizm Naukowcy chcieli zbadać, [...]
Sportowcy często doznają mniejszych lub (rzadziej) większych, bardziej poważnych urazów. W Internecie niezwykłą, szeptaną reklamę posiada ekstrakt z krwi cieląt. Solcoseryl (bo o nim mowa) jest dość kontrowersyjnym produktem dostępnym, jako lek bez recepty i na receptę (np. w postaci iniekcji). Może być stosowany w postaci maści (stężenie 2,07 mg [...]
Każdy, kto trenuje już jakiś czas i zaznajamia się z podstawami fizjologii organizmu człowieka, a w szczególności z funkcjonowaniem gospodarki hormonalnej, zdaje sobie doskonale sprawę z tego, jak znaczną rolę w budowaniu mięśni i redukowaniu tkanki tłuszczowej odgrywa insulina. Jest to hormon w naszym organizmie określany najbardziej anabolicznym [...]
Wiele badań wskazuje, iż owoce mają znaczenie dla osób odchudzających się. Naukowcy sądzą, iż owoce przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników odżywczych lub inne nieznane mechanizmy, mogą mieć wpływ na [...]
Testosteron jest prohormonem, z którego powstaje np. estradiol czy DHT. W ostatnich 20 latach odkryto wiele funkcji, jakie pełni estradiol w ustroju mężczyzny. Okazuje się, że ilość podskórnej tkanki tłuszczowej jest skorelowana ze stężeniem estradiolu. Naukowcy od dawna wiedzą, iż związane z wiekiem wskaźniki zachorowalności i umieralności z [...]
Kiedyś niezwykle popularne było łączenie aspiryny, kofeiny i efedryny. Stack nazywał się ECA. Aspirynie przypisywano niezwykłe właściwości ułatwiające pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Na początku XXI wieku efedryna została oficjalnie wycofana z suplementów diety, pozostała w rozmaitych lekach (np. przeciwkaszlowych, leczących zakażenia dróg [...]